Tämän kertaisen blogin on kirjoittanut Cozifyn toimitusjohtaja Kimmo Ruotoistenmäki.
Energiayhteisöt ovat alan kuuma peruna. Jos itse termi tai se, miksi aiheesta puhutaan juuri nyt, ei ole sinulle vielä tuttu, niin kerron ilmiöstä ensin hieman yleisemmin.
Suurissa liikekiinteistöissä ja toisaalta omakotitaloissa on jo pitkään voinut tuottaa omaa sähköä esimerkiksi aurinkopaneeleilla ja tarvittaessa myydä ylimääräinen sähkö energiayhtiölle. Taloyhtiöissä taas itse tuotettuun aurinkosähköön siirtymistä on hidastanut lainsäädäntö, joka on hankaloittanut tuotetun sähkön hyödyntämistä muutoin kuin yleisissä tiloissa. Aurinkopaneeleilla ei siis ole voinut pienentää taloyhtiön asukkaiden sähkölaskua, vaan itse tuotettua sähköä on voinut hyödyntää ainoastaan yhteisissä tiloissa, kuten käytävillä ja yhteissaunoissa.
Kyse on ollut kannattavuudesta. Aurinkovoimalat eivät ole olleet kiinnostavia investointeja taloyhtiöille, sillä sähköveron ja sähkönsiirtomaksun jälkeen itse tuotettu sähkö tulisi kalliimmaksi kuin ns. tavallinen sähkö.
Energiayhteisö – oma taloyhtiö voi tuottaa itse energiaansa
Nyt asiat ovat toisin. Vuoden 2021 alusta voimaan astunut uusi lainsäädäntö mahdollistaa kerros- ja rivitaloasukkaille sähköntuotannon ja -kulutuksen netotuksen sekä ylijäämätuotannon hyötyjen jakamisen asukkaille. Tämän takaa energiayhteisö.
Energiayhteisö on jakamistalouden muoto, jossa taloyhtiön osakkaat jakavat aurinkopaneeleilla tuotetun sähkön hyötyjä keskenänsä. Osakkaat siis perustavat paikallisen energiayhteisön, jonka sisällä taloyhtiön tuottama sähkö voidaan jakaa yhteisön jäsenille laskennallisesti ilman viranomais- ja verkkokustannuksia.
Lopputulos? Edullisempaa energiaa.
Ja isossa kuvassa paljon muutakin.
Älykäs energiaverkko – virtuaalivoimalaitokset vastaavat kysyntäjouston tarpeisiin
Näen energiayhteisössä paljon potentiaalia, sillä uusiutuvan energiantuotannon tarve on tällä hetkellä suuri. Kun siirrymme pois fossiilisten polttoaineiden käytöstä, sähkönkäyttö kasvaa. Tai pikemminkin uuden teknologian yleistyminen sähköistää arkea. Sähköautot yleistyvät, samoin kiinteistöjen aurinkovoimalat.
Tämä muutos ajaa meitä kohti älykkäämpää energiankulutusta, jossa energiayhteisöillä on suuri rooli koko sähköjärjestelmän näkökulmasta. Kun energiayhteisöt tulevaisuudessa kasvavat, ne voivat muuttua virtuaalivoimalaitokseksi, joilla on kapasiteettiä tuottaa, myydä, ostaa – ja jopa säilöä energiaa tuottopiikin aikana. Huomattavaa on myös, että virtuaalivoimalaitos ei keskity ainoastaan sähköverkon ratkaisuihin. Parhaimmillaan ratkaisu hallinnoi ja optimoi useiden energiamuotojen, kuten verkkosähkön, aurinkovoiman sekä kauko- tai maalämmön yhteiskäyttöä.
Virtuaalivoimalaitos tasapainottaa energian kokonaistuotantotarvetta ja verkon kuormaa käyttämällä hetkittäin vähemmän verkosta saatavaa energiaa. Esimerkkinä pakkaspäivänä energiatarpeen ollessa kovimmillaan, kiinteistö käyttää kalliin verkkosähkön sijasta lämmitykseen lämpökaivoon varastoitua energiaa ja parhaimmillaan saa siitä myös korvauksen verkon haltijalta.
Paikallisen kysyntäjouston (demand-response) rakentaminen energiayhteisön sisällä on meillä Cozifylla hyvin tarkassa fokuksessa. Haluamme olla mukana rakentamassa älykästä energiaverkkoa, jossa tehokkailla teknologiaratkaisuilla voidaan ohjata kotitalouksien energiankulutusta arjen mukavuudesta tinkimättä. Samalla ylläpidetään koko energiajärjestelmän tasapainoa. Tässä ollaan tärkeän ilmastotyön äärellä.
Energiaa syksyyn!
Kimmo Ruotoistenmäki
Cozify, toimitusjohtaja
PS. Mikäli olet kiinnostunut energiayhteisöistä tai rakentamassa kohdetta, jossa kysyntäjousto ja järkevä energiantuotanto tulevat olemaan ytimessä, niin soittele minulle 040 352 8898 tai lähetä sähköpostia pro@cozify.fi ja jutellaan lisää.