torstai 27. helmikuuta 2014

Helpompaa kotiautomaatiota

Tarinamme paremmasta kotiautomaatiosta syntyi todellisesta tarpeesta. Tarve muuttui unelmaksi toteuttaa siihen ratkaisu. Näin tarinamme alkoi.

Esikoiseni synnyttyä aloin remontoida vastikään hankkimaamme taloa perheelleni. Remontointi aktivoi pitkäaikaisen haaveen, sillä mielessäni oli vuosikausia muhinut erilaisia mahdollisuuksia helpottaa elämistä ja asumista kotiautomaation keinoin. Ideana älykoti, joka vahtii, kun olen poissa ja viihdyttää, kun olen kotona. Älykoti, joka säätää valaistusta tilanteen mukaan, lämmittää edullisesti ja lisää turvallisuutta.

Nyt olisi juuri oikea aika hankkia tämä autuuden tuova tekniikka meille!

Mistä lähteä liikkeelle? Nettiä surffatessani huomasin, että vaikka tekniikasta jotain ymmärränkin, tähän tarvitaan alan asiantuntija. Niinpä tilasin kotikäynnille kotiautomaatioon erikoistuneen sähkösuunnittelijan. Keskustelumme aikana seuraavat asiat kävivät hyvin selkeäksi:
  • Ensin täytyy suunnitella tarkkaan, miten ja minne laitteet sijoitetaan. Myöhemmin on turha miettiä, että televisionurkka tulikin väärään paikkaan. TV:tä katsotaan samassa paikassa seuraavat 50 vuotta.
  • Kotiautomaation vaatima kaapelointi edellyttää oikeastaan koko sähköverkon uusimisen. 
  • Suunnittelu, asennus ja ohjelmointi vaativat monitahoista osaamista ja eri toimijoita.
  • Ostaminen vaatii valtavasti selvittelyä, tietoa ja ymmärrystä. Ja eritoten hermoja ja paksua lompakkoa.
    Helpompaa kotiautomaatiota
Yön syvinä tunteina, nukkuessamme kellarissa remonttia paossa, mietin käynnin tuloksia. Kiire päästä muuttamaan oli kova eikä aikaa vieviin ja kalliisiin lisäprojekteihin ollut varaa. Oli helppo todeta, että älykoti – niin kuin se nyt nähdään – ei ole minun juttuni. Remontti valmistui ilman automaatiota ja asun nyt onnellisesti perheeni kanssa talossa, joka toimii hyväksi todetulla perustekniikalla.

Harjoituksesta jäi itämään kysymys, miksi asiat ovat tavallisen kuluttajan kannalta niin vaikeita? Pitääkö ostamisen oikeasti olla näin monimutkaista? Miksei langattomuuden aikakaudella kukaan ole toteuttanut järkevästi toimivaa langatonta ja jälkiasennettavaa kotiautomaatiota? Ja onko oikeasti niin, että ainoa vaihtoehto on latoa tiskiin iso tukku rahaa, jolla saa kömpelön, vaikeaselkoisen ja nopeasti vanhenevan kotiautomaatiojärjestelmän?

Yhdessä kollegoideni kanssa aloimme tutkia ja ideoida asiaa:
  • Miksei automaatiota voisi asentaa kotiin myöhemmin, kun rakennusprojekti tai remontti on jo valmis?
  • Eikö kokonaisuuden muokkaaminen tai laajentaminen voisi olla helpompaa?
  • Voisiko hinta olla tavallisen asujan kukkarolle sopivampi?
  • Olisiko mahdollista helpottaa järjestelmien käyttämistä?
  • Onko laitteiden pakko olla rumia
Vastataksemme näihin kysymyksiin ja lopulta helpottaaksemme tavallisen ihmisen arkea paneuduimme niin teknologiaan, IoT:n (Internet of Things) tuomiin mahdollisuuksiin kuin eritoten tuotteen osto- ja käyttökokemukseen. Tarve oli ilmeinen, mutta oliko ratkaisua saatavilla?

Sitä ei ollut. Päätimme tehdä sen itse.

Kokenut ja asiantunteva tiimimme tekee tinkimätöntä työtä ensimmäisten pilottiasennusten eteen. Vanhat tutut, kollegat, yhteistyökumppanit ja palvelun tulevat käyttäjät antavat arvokkaita neuvoja ja innostavaa tukea. 

Pian saatavilla on helppokäyttöinen ja jälkiasennettava älykotipalvelu, jonka asiakkaan ei tarvitse olla miljonääri tai diplomi-insinööri. Ajatus tulevasta ajaa valtavalla voimalla eteenpäin.

Tule mukaan ja ole osa tarinaamme!

-Kimmo-
Kimmo Ruotoistenmäki on Cozifyn toimitusjohtaja ja yksi sen perustajista

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti