perjantai 27. helmikuuta 2015

Mikä niissä Sonos-kaiuttimissa on niin erikoista?

Niin, tätä mietin itsekin. Kunnes pääsin kokeilemaan käytännössä.

Ja ihastus oli välitön.


Olen ollut Tivoli-radioiden ystävä jo pitkään. Äänenlaatu, vankka rakenne ja helppo liikuteltavuus ovat minulle tärkeitä ominaisuuksia. Tivoli täyttää nämä vaatimukset hyvin.

Ymmärsin kuitenkin heti mistä olin jäänyt paitsi, kun pääsin testaamaan Sonos Play:1 kaiutinta käytännössä.


Pois jäi turha radiokanavien hakeminen. Sonos toistaa lähes kaiken musiikin ja puheen mitä netistä löytyy. Roiskesuojattu kaiutin kestää kosteutta. Ja äänenlaatu on kaiuttimen kokoon nähden mykistävä.

Anna kun kerron hieman lisää.

Ensinnäkin, kaiutin on tyylikäs. Ja se painaa juuri sen verran kuin Play:1:sen kokoisen kaiuttimen pitääkin. Ei liikaa, mutta tarpeeksi, antaakseen laadukkaan vaikutelman. Eräs hyvä ystäväni tapaa sanoa, että hyvän kaiuttimen tuntee painosta. Ja on siinä myös oikeassa.

Kaiutin on roiskesuojattu, eli sen voi huoletta ottaa mukaan pihakaiuttimeksi tai sijoittaa saunaan tai suihkuhuoneeseen. Koska kyseessä on aktiivikaiutin, tarvitsee kaiutin verkkovirtaa. Eli kevyttä vesihöyryä lukuunottamatta märkätiloissa pitää olla varovainen. Suoraa kastelua laite ei kestä, eikä sitä käyttöohjeen mukaan saakaan tehdä.

Asennus on erittäin helppoa. Asennuksen näkökulmasta miinuspuoli on se, että Sonos ei ole tehnyt applikaatiota Windows-puhelimille. Asennusta varten täytyy perheestä löytyä joko Android- tai iOS-käyttöjärjestelmällä varustettu puhelin tai tabletti.

Sonosin applikaation käytettävyys ei ole paras mahdollinen. Käyttö onnistuu, mutta logiikan avautuminen kestää hetken. Ja hakujen kohdistuksen kanssa saa olla välillä ihmeissään.

Mutta, se hetki, kun järjestelmä avaa koko potentiaalin, jää varmasti mieleen jokaiselle.

Spotify ja Deezer palveluista löytyvät lähes kaikki musiikki mitä vain voi toivoa. Sadat tuhannet podcastit ja tuhannet radioasemat saavat haukkomaan henkeä. Sisältö ei näistä lopu. Ja lisää saa tarvittaessa omalta mediaserveriltä tai puhelimeen talletetusta musiikista.

Erotuksena Bluetooth-kaiuttimille, Sonos ei tarvitse erillistä ohjelmalähdettä, vaan pystyy itsenäisesti toistamaan musiikin netistä vaikka kännykästä loppuisi akku tai se kulkeutuisi taskussasi yli 10 metrin päähän. Tämä on hyvä ominaisuus ja ärsyttää ainakin itseäni Bluetooth-kaiuttimissa.

Radioasemista on mainittava yksi mukava yksityiskohta. Asun paikalla, jonne radio ei meinaa kuulua kunnolla, ei sitten millään. Jos en sijoita radiota talon katolle osoittamaan juuri oikeaan suuntaan, ääni rätisee ja ottaa häiriötä jos radion ympärillä liikutaan. Sonos ratkaisee tämän ongelman. Listalta löytyvät kaikki Suomen nettiradiot, hyvällä äänenlaadulla. Ja jos tämä ei riitä, ulkomaisista kanavista voi jatkaa sopivan sisällön hakemista, kuten jo taisinkin mainita.

Useasta kaiuttimesta voi muodostaa stereoparin todella helposti. Tai sijoittaa kaiuttimia kodin eri huoneisiin ja tehdä niistä ryhmän, jolloin sama musiikki soi samassa tahdissa koko talossa. Tämä on muuten näppärää juhlissa, koska musiikin ei tarvitse lujalla yhdessä huoneessa kuuluakseen ympäri taloa.

Sonos ja Cozify Hub

Sonos on itsessään upea tuote. Sitä ei sovi kieltäminen. Mutta me halusimme viedä kaiuttimet täysin uudelle tasolle.






Aloitetaan nyt vaikka siitä, että Cozifyn appis toimii myös Windows-puhelimissa. Niitä on meidänkin perheeseen siunaantunut muutama.

Cozify hubin avulla Sonosin kaiuttimista, valoista, älypistorasioista ja liiketunnistimesta voi rakentaa todella helposti erilaisia elämää helpottavia ja luksusta kotiin tuovia kokonaisuuksia.

Voit tehdä kokonaisuuden, jossa aamulla sarastusvalo alkaa herättelemään 15 minuuttia ennen kuin pitää nousta. Kun kello lyö 6:30, haluamani radiokanava tai soittolista potkii ylös sängystä. Jos haluan, jokaiselle aamulle on oma soittolista. Ja kaikki päällä olevat laitteet ja valot sammutetaan automaattisesti kun lähden töihin.

Päivällä saan ilmoituksen, jos kotona liikutaan kun siellä ei pitäisi olla ketään. Valot syttyvät kirkkaina ja Sonos suoltaa uumenistaan vaikkapa sireenin ääntä. Tai murisee ja haukkuu uhkaavasti. Ei se tietenkään vahtikoiraa korvaa, mutta on parempi kuin hiljaisuus.

Kun tulen töistä, valot syttyvät automaattisesti ja haluamani radiokanava tai soittolista menee automaattisesti päälle.

Vaimon suosikki on romanttinen iltateema, jossa valot himmennetään mukavaan lämpimään sävyyn, kaiuttimista alkaa soimaan sopivalla voimakkuudella aina yhtä upea Rod Stewardin versio kappaleesta "I Only Have Eyes For You". Romanttisen teeman klikkaan päälle yhdellä sormen painalluksella.

Nykypäivän langattomilla laitteilla voi tehdä vaikka mitä hyödyllistä ja hauskaa - vain oma mielikuvituksesi on rajana. Cozifyn Hubin ja appiksen avulla se on todella helppoa.

Käy tutustumassa Sonos kaiuttimiin ja Cozify hubiin meidän nettikaupassa,
osoitteessa http://shop.cozify.fi

- Tony / Cozify

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti