keskiviikko 16. toukokuuta 2018

Blogisarja sähköistyksen ammattilaisille (Osa 2)

Tervetuloa Cozifyn uuden minisarjan pariin. Tässä sarjassa olemme avanneet Cozifyn ominaisuuksia ja käyttöä erityisesti sähkösuunnittelijoiden ja -asentajien näkökulmasta ja vastaamme erilaisia ammattilaisia askarruttaviin kysymyksiin, kuten minkälaisia hyötyjä Cozify mahdollistaa, mitä asioita on hyvä ottaa huomioon ja minkälaisiin kohteisiin Cozify soveltuu. Vaikka blogisarja on kirjoitettu ammattilaisten näkökulmasta, löytyy teksteistä paljon hyödyllistä tietoa myös muille Cozifyn älykodin käyttäjille.

Lue blogisarjan ensimmäinen osa täältä.

---

Haluatko mukaan Cozify suunnittelijaksi ja/tai asentajaksi? 

Osallistu kyselyymme ja jätä meille yhteystietosi. Otamme yhteyttä lähiaikoina ja kerromme, millä tavalla pääset mukaan Cozifyn suunnittelija- ja asentajaverkostoon.

Minkälaisiin koteihin Cozify sopii? 


Älykodeista, tai perinteisemmin sanottuna kotiautomaatiosta, puhuttaessa kohtaa usein väitteen: “Älykoti kiinnostaa ja vaikuttaa hyvältä ajatukselta, mutta ei sovellu minulle, koska asun pienessä kerrostaloyksiössä.”, tai esimerkiksi "asun yksin". On totta, että erilaisten vaihtoehtojen kirjo vaihtelee perhe- ja asuntokohtaisesti, mutta jokaiseen kotiin löytyy osa-alue, jossa älykodista on hyötyä tai huvia.

Cozify Hub taipuu moneen ja on käytössä kerrostaloasunnoissa, rivitaloissa ja omakotitaloissa. Näiden lisäksi Cozify ohjaa laitteita ja olosuhteita myös toimistoissa. Automaation säätötarkkuudesta kertoo myös esimerkkikohteemme Louhisaaren Kartanomuseossa, jossa ilmankosteuden tasapainoa säädetään museoviraston raja-arvojen ja vaatimusten mukaan.

Laitteiden asentaminen voi tapahtua joko jälkiasennuksena tai talon rakennusvaiheessa. Vaihtoehtoja löytyy sekä omakotitalo-, rivitalo- että kerrostalorakentajille.

Käyttäjien näkökulmasta Cozify sopii niin sinkuille, kuin perheillekin. Nuoret, lapsiperheet ja vanhukset löytävät jokainen omat käyttökohteet Hubin monipuolisista toiminnallisuuksista. Monikäyttöisyyden konkretisoiminen käyttäjille on haastavaa ja helpoiten se onnistuu esimerkkitapausten kautta.

Valaistukseen liittyviä käyttötapauksia

Valaistuksen osalta hyötyjä ja mukavuutta voi tuoda pieneenkin asuntoon. Selkeitä ovat valaistukseen ja mukavuuteen liittyvät käyttötapaukset, mutta hyödyllisiä käyttötapauksia löytyy myös turvapuolelta

“Kun kylpyhuoneeseen astutaan, laitetaan valot päälle. Valot sammutetaan automaattisesti, kun kylpyhuone on ollut tyhjillään esimerkiksi 2 minuuttia.” Asentaja tai käyttäjä voi vapaasti valita ajan, jonka jälkeen valot sammutetaan.

“Kun eteiseen astutaan, laitetaan valot päälle. Valot sammutetaan automaattisesti, kun eteisessä ei ole ketään (viive esimerkiksi 6 sekuntia). Yöllä liikuttaessa, valot sytytetään himmeinä.”

“Sytytä huoneen valot himmeinä 5 minuuttia ennen kuin on aika herätä ja kirkkaampana, kun herätyskello alkaa soimaan. Jos valot unohtuvat aamulla päälle, sammuta ne automaattisesti kello 9:30. Ja kun tulen töistä kotiin, sytytä valot automaattisesti kirkkaana. Ja illalla ennen nukkumaanmenoa valot asetetaan automaattisesti rauhoittavan himmeäksi.”


Tarvittavat laitteet (esimerkkejä):
Liiketunnistin (esimerkiksi Philips Hue Motion)
Älylamppu (Osram, Philips, Airam, Ikea, jne)
Ubisys-releohjain

Vinkki: Entä langattomien laitteiden paristonkesto?

Langattomien älylaitteiden paristonkesto on ällistyttävän pitkä. Näissä on valmistaja- ja teknologiakohtaisia eroja, mutta esimerkiksi ZigBee-laitteissa (kuten esimerkiksi langaton Philips Hue Motion-

liiketunnistin), paristo kestää vuosia. Osa valmistajista lupaa paristonkestoksi jopa viisi vuotta, mutta tähän kannattaa suhtautua varauksella. 433 MHz-laitteilla (kuten Proove ja Telldus) paristonkesto on huomattavasti lyhyempi verrattuna ZigBee-laitteisiin, mutta voi myös näissä laitteissa olla vuosia.

Voit määritellä paristovahdin langattomille laitteille, jolloin saat automaattisesti viestin, kun laitteen pariston varaustaso alittaa hälytysrajan 10 %.

Turvallisuusnäkökulmasta hyödyllisiä käyttötapauksia

“Lähetä viesti puhelimeen, kun liikettä havaitaan tai ulko-ovi ovi avataan. Aloita turvakameran kuvan tallennus ja lähetä kuva huoneesta sähköpostiin. Sytytä samalla valot huoneistoon.”

“Lähetä viesti, jos huoneistossa ei ole havaittu liikettä tai edes jääkaappia avattu aamulla kello kymmeneen mennessä.” Erinomainen sääntö esimerkiksi vanhusten omaisille varmistamaan, että aamu sujuu niin kuin pitääkin.

“Sammuta kodin laitteet automaattisesti (valot, sähkölaitteet, jne), jos oven avaamisen jälkeen ei havaita liikettä tai älypuhelinta ei havaita kodin sisäverkossa (käyttäjä on poistunut kotoa).” Tämän säännön avulla ei tarvitse jäädä pohtimaan, jäikö jokin sähkölaite vahingossa päälle, kun koti on tyhjä.

"Lähetä viesti puhelimeen, kun savua tai vettä havaitaan. Tehosta hälytystä kodin valoilla". Jos käyttäjällä on Cozify Kamerapalvelu, voi tilanteen tarkistaa kameran kautta mistä tahansa.

Tarvittavat laitteet: ovisensori (esimerkiksi Centralite Door Sensor), turvakamera (Cozify tukee tuhansia ONVIF-protokollaa tukevia IP-kameroita), liiketunnistin (esimerkiksi Philips Hue Motion), palovaroitin (Esimerkiksi Heiman) ja älylamput tai valaisimet (esimerkiksi Philips Hue). Laitteiden lisäksi käyttäjän pitää aktivoida Cozify kamerapalvelu.

Centralite Ovisensori
Heiman Palovaroitin
Foscam C2 IP-kamera


Muita tapoja ohjata kodin laitteita

Lisäksi laitteita voi ohjata lämpötilan, suhteellisen ilmankosteuden, sekä tilan CO2-arvojen mukaan. Esimerkiksi kuuman käyttöveden kiertopumppua voi ohjata jakotukin lämpötilan mukaan ja ilmastoinnin tehostusta kylpyhuoneen ilmankosteuden ylittäessä raja-arvon. Cozify tukee myös verho-ohjauksia sekä Sonos-kaiuttimien ohjausta ja liittämistä mukaan kodin automaatioon.

Vinkki: Päivitykset?

Hub, Cozify sovellus ja taustajärjestelmät päivitetään kaikille käyttäjille automaattisesti 1-2 kuukauden välein. Päivitykset sisältävät uusia toiminnallisuuksia ja tuettuja laitteita. Lisäksi korjaamme mahdollisia aikaisemmissa versioissa havaittuja puutteita ja vikoja. Tämän lisäksi Cozify Hub tukee OTA (Over-the-air) päivityksiä osalle tuetuista laitteista, jonka avulla saamme pidettyä laitevalmistajien laitteiden ohjelmistot ajantasalla. 

---

Haluatko mukaan Cozify suunnittelijaksi ja/tai asentajaksi? 

Osallistu kyselyymme ja jätä meille yhteystietosi. Otamme yhteyttä lähiaikoina ja kerromme, millä tavalla pääset mukaan Cozifyn suunnittelija- ja asentajaverkostoon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti