keskiviikko 8. maaliskuuta 2017

ZigBee - Laitteista, teknologiasta ja vinkkejä ongelmanselvitykseen


Yksi suosituimmista älykotituotteiden hyödyntämistä tietoliikenneverkoista on ZigBee. Pienitehoisena ja yksinkertaisena lyhyen kantaman radioliikenteen standardina se soveltuu erinomaisesti erilaisten kodin laitteiden langattomaan ohjaukseen sekä laitteiden tilatietojen välittämiseen. Suosittuja laitekohteita ovat esimerkiksi lamput ja valaisimet, liiketunnistimet, ovisensorit ja pistorasiaohjaimet.

ZigBeen avulla laitteet muodostavat vakaan ja luotettavan viestinvälitysverkon. Kaksisuuntaisuudesta johtuen myös viestien välitysvirheet on helppo havaita ja korjata tarvittaessa. Kaksisuuntaisuuden lisäksi erinomainen ominaisuus ZigBee-verkoissa on mesh-ominaisuus, jossa jokainen verkkovirrassa kiinni oleva ZigBee-laite jatkaa verkkoa ja reitittää viestejä edelleen muille laitteille, laajentaen tällä tavalla verkon kuuluvuutta. Tätä voi verrata esimerkiksi postin kulkuun, jossa jokaisen maan oma postilaitos toimittaa viestit perille omaan maahan osoitteen mukaan, laajentaen tällä tavalla postiverkon koko maailman kattavaksi verkostoksi.

Virrankulutuksen näkökulmasta ZigBee on hyvin energiatehokas. Pienet langattomat laitteet, kuten liiketunnistimet ja ovisensorit toimivat paristoilla useita vuosia ilman ongelmia. Viestiliikenne laitteiden välillä on salattua.

Cozify & ZigBee

Yleisesti ottaen kokemuksemme ZigBee-laitteista ovat hyviä. Kaikki Cozify Hubin tuettujen laitteiden listalta löytyvät laitteet on testattu ja todettu toimiviksi. Suosittelemme vain laitteita, jotka toimivat luotettavasti.

Alla top 3 ZigBee suositusta maaliskuulta 2017:

Philips Hue Lights

Philips Hue lamput ja valaisimet ovat tyylikkäitä ja erittäin korkealaatuisia. Saatavilla oleva kirjo erilaisia tuotteita on hyvin laaja.

Philips Hue Motion


Luotettava ja tyylikäs liiketunnistin, jossa on myös sisäänrakennettuna lämpötilamittari sekä hämärätunnistin.

Osram Lightify Plug

Luotettava, helppokäyttöinen pistorasiaohjain

Vinkkejä käyttöön

  • Ensimmäinen asia ongelmanselvityksessä on aina tarkistaa ja tarvittaessa vaihtaa laitteen paristo.
  • Siirrä laite lähemmäksi hubia, tai hubi lähemmäksi laitetta. Etäisyydet voivat joskus muodostua ongelmaksi ja esimerkiksi kantavat seinät tai takat saattavat estää viestiliikenteen hubin ja laitteiden välillä.
  • Varmista aina, että kaikki ZigBee-laitteet ovat päällä. Joskus esimerkiksi lamppu on saatettu laittaa pois päältä seinäkytkimestä, jolloin laitteiden muodostava mesh-verkko voi mennä rikki.
  • Joskus mesh-verkko täytyy rakentaa uudestaan, koska laitteet eivät tee sitä automaattisesti. Varmista ensin, että kaikki laitteet ovat päällä ja ota hubista virta pois päältä 10-15 minuutin ajaksi. Kun laitat hubin takaisin päälle, muodostavat laitteet mesh-verkon uudestaan, joka osaltaan saattaa korjata mahdollisia ongelmatilanteita. Tämä auttaa erityisesti silloin, jos uuden laitteen etäisyys hubille on pitkä ja toiminta epävarmaa. Verkon uudelleenrakentamisesta on usein apua myös silloin, jos ongelmat alkavat kun olet vaihtanut laitteiden paikkaa.
  • Edistyneemmille käyttäjille soveltuva tapa on varmistaa, ettei hubin käyttämää ZigBee-kanavaa käytetä kodin tai lähinaapurin Wifi-verkoissa. Voit katsoa vinkkejä tältä englanninkieliseltä sivulta. Jos kanavat ovat samoja, voit vaihtaa kanavan joko kodin wifi-reitittimestä tai Cozify Hubin asetuksista käyttämällä Cozify Applikaatiota. Tässä on tärkeää huomioida se, että jos vaihdat kanavan Cozify Hubista, on kaikki kodin ZigBee-laitteet uudelleenparitettava.

Tietoturva

Huolimatta salatusta viestiliikenteestä laitteiden välillä, taitava hakkeri pystyy tietyissä tilanteissa purkamaan ZigBee-verkon salauksen. Tämän jälkeen jää järjestelmän harteille kuinka toimitaan, jos laitteeseen ei saada yhteyttä tai viestiliikennettä selkeästi häiritään. ZigBee-laitteiden tietoturva on kuitenkin kohtalaisen hyvä. Vaihtoehtoisesti esimerkiksi langattomien liiketunnistimien ja ovikytkimien sijaan voi käyttää esimerkiksi FutureNow-releyksiköitä, jolloin kytkimet saa halutessan langallisen yhteyden taakse. Langattomat sensorit ovat kuitenkin erinomainen tapa toteuttaa nykyaikainen, turvallinen ja erittäin helppokäyttöinen älykoti.

ZigBee vs Z-Wave

ZigBee-teknologiasta puhuttaessa ei voi jättää mainitsematta Z-Wave-teknologiaa. Molemmissa hinnat ovat tulleet vuosien varrella alaspäin, Z-Wave-laitteiden ollessa edelleen hieman kalliimpia. Z-Wave-laitteiden käyttäjät ovat saaneet ehkä hieman paremman kuuluvuuden ja toimintavarmuuden. ZigBee-laitteissa kilpailutilanne on puolestaan tuonut hintoja mukavasti alaspäin.

Wifi ja ZigBee käyttävät samoja radiokanavia, joka saattaa johtaa törmäyksiin viestiliikenteen osalta. Z-Wave käyttää lisensoimattomia radiotaajuuksia, jotka eivät ole samat EU:n ja Pohjois-Amerikan alueilla johtuen paikallisista säännöksistä. Paperilla Z-Waven kuuluvuus on hieman parempi, kun taas ZigBeen käyttämä teknologia mahdollistaa tehokkaamman tiedonvälityksen. Käytännössä nämä erot ovat kuitenkin häviävän pieniä.

Molemmat protokollat ovat kehittyneet vuosien varrella ja lähentyneet toisiaan ominaisuuksien näkökulmasta katsottuna. Käyttäjälle merkittävä asia on kotona olevan hubin tukemat laitteet. Tällä hetkellä Cozify Hub tukee ZigBee-laitteita. Jokaisen Cozify Hubin sisältä löytyy Z-Wave-radio ja kun tarvittavat kehitystyö on tehty, Z-Wave-radion aktivointi on käyttäjän näkökulmasta ohjelmistopäivitys.

Lue lisää Cozify Hubista ja tuetuista laitteista osoitteesta www.cozify.fi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti