tiistai 11. syyskuuta 2018

Aina oikea värilämpötila

Ihmisen vuorokausirytmi on kehittynyt aikojen saatossa auringon kierron mukaan. Valon värisävyn on tutkittu vaikuttavan hyvinvointiin ja esimerkiksi sinisen valon välttäminen iltaisin voi auttaa nukahtamisvaikeuksiin. (Ihmiskeskeinen valaistus, HCL)

Nykyisin vain kalleimmissa toimistojen valaistusjärjestelmissä on ihmiskeskeinen valaistus otettu kunnolla huomioon, mutta nyt Cozify Hub avaa myös tämän ominaisuuden kaikkien asiakkaidensa koteihin - ilman lisähintaa.

Automaattinen valkoisen valon värisävy

Cozifyn automaattinen valaistuksen värisävyn säätö pitää yllä terveellistä päivärytmiä helposti ja vaivattomasti. Automaattinen värisävyn säätö auttaa myös pitämään kaikki valot samassa sävyssä, mikä on työlästä jos valoja on useita ja sävyä haluaa muuttaa.

Voit valita kaikki kodin älyvalot, jotka tukevat valkoisen värilämpötilan säätöä, ja sääntö pitää huolen siitä, että valo on aina oikean sävyinen; aamulla ja päivällä piristävän kylmä (6000 K) ja illalla rauhoittava lämmin valkoinen (2700 K). Yöllä värisävy menee jopa melkein punaiseksi (1000 K), jos vain valo sitä tukee, ehkäisten häikäisyä ja hämäränäön huononemista.

 Tämä graafi esittää valitun värilämpötilan kellonajan mukaan:
Ylläolevaan graafiin on merkitty useimpien lamppujen alaraja lämpimän 2700K kohdalle.

Tämä uusi sääntö ei ota kantaa onko valo päällä vai ei, mutta toimii hyvin esimerkiksi "Automatisoi kodin valot"-säännön kanssa, joka automatisoi valojen päällä olon ja sammuttamisen, sekä kirkkauden säädön vuorokaudenajan mukaan.

Huomaa, että kun tämä uusi sääntö on voimassa, ei valojen värin säätö muulla tavalla ole enää mahdollista, sillä tämä sääntö palauttaa ne aina takaisin.

Tuetut lamput

Valkoisen valon värisävyn voi valita vain lampuille, jotka ovat säädettäviä. Halvimmat älylamput ovat yleensä vakiosävyisiä 2700 K, joten valinnassa kannattaa olla tarkkana.

Esimerkiksi Osram Classic A60 tunable white E27 avulla voi värilämpötilan valita, ja Philips White and Color Ambiance E27 avulla voi valkoisen sävyn lisäksi käyttää myös mitä tahansa värejä tunnelman luomiseen.

Myös Ikean Trådfri ja Floalt sarjan valot ja paneelit, joissa maininta "Valkoinen spektri", osaavat muuttaa valkoista värisävyä Cozify Hubin ohjaamana. Mutta Ikean uusi värilamppu ei yllättäen tue valkoisen lämpötilan säätöä, vaikka valon värin voikin muuttaa Cozifyn avulla.

Muista myös, että älyvaloa ei kannata ohjata seinäkatkaisimella, sillä virtojen katkaisu lampusta tekee ZigBee-radioverkkoon ikäänkuin reiän, jolloin viestiliikenne muille laitteille saattaa kärsiä. Eli parasta olisi, että älyvalo saa aina virtaa ja sitä ohjataan ohjelmallisesti Cozify hubin avulla esimerkiksi liikkeen ja kellonajan perusteella.


Parahin Terveisin,
Samppa \ Cozify

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti